Historiaa

KAJAANIN UINTIHISTORIAA

Teksti: Matti Kykyri

Uinti on ollut kova juttu Kainuussa. Kajaanin Jokiuinnit keräsivät parhaimmillaan 1950-luvulla paljon katsojia. Kahden ja puolen kilometrin matkalla Petäisenniskasta kauppatorille laskettiin enimmillään kolmetuhatta uinnista kiinnostunutta. Jokiuinnissa uimarit uivat matkaa ja kylmää vastaan. Iho voideltiin vaseliinilla, mutta siitä huolimatta suonenvedot ja läheltä piti -tilanteet olivat yleisiä. Pahimmin kylmettyneet uimarit nostettiin hyisestä vedestä veneisiin.

Kajaanin ensimmäinen uimalaitos rakennettiin vuonna 1907. Samana vuonna vihittiin Kainuussa ensimmäiset uimakandidaatit ja -maisterit. Kilpailumielessä uimaan Kainuussa alettiin v. 1937. Silloin perustettiin Kajaanin Uimaseura. Seuran johtoon valittiin Hannes Seppänen, Sulo Salo, Kauko Zilliacus ja Olavi Leimu.

Seuraavana vuonna kilpailtiin ensimmäistä kertaa uinnissa piirinmestaruuksista. Uimaopetus kuului vastaperustetun seuran tärkeisiin tavoitteisiin. Samoin vietiin maakuntaan uintiaatetta näytöskilpailuilla uimalla lampareissa ja järvissä eri puolilla Kainuuta kilpaa kepin ympäri. Extreme -luontoisia uimahyppyjä esitettiin Petäisenniskan rautatiesillalta. Yhden tehtävä porukassa oli tähystää tukkeja. Myös avantouinti kotiutui hyvissä ajoin Kajaaniin. Kainuun piirin uintijaostoonkin jäsenenä kuulunut Taavi Vesa piti avannot auki. Jokirannassa riitti ihmettelijöitä talvellakin.

Uintiolot vakiintuivat 1940-luvun lopussa, kun Kesäniemen uimalaa ryhdyttiin rakentamaan. Lopullisesti se valmistui vasta vuonna 1955. Hitaita olivat siis jo silloin herrojen kiireet uintirintamalla. Vuokatin urheiluopistolle saatiin sitä ennen vuonna 1952 toinen uimala. Uimalaitureita oli tuolloin myös Sotkamossa, Kuhmossa, Otanmäessä ja Paltaniemellä.

Uintiotteluita käytiin Iisalmea ja Oulua vastaan. Ottelut olivat tasaisia – varsinkin Iisalmea vastaan. Oulu karkasi omille teilleen kaupungin saadessa uimahallin. Myös pienoismaaottelut Pohjois-Suomen ja Pohjois-Ruotsin välillä kuuluivat ohjelmaan.

Uidut ajat olivat aika kovia vaikka harjoittelukausi jäi lyhyeksi. Uimarit pitivät kuntoa yllä esimerkiksi juoksemalla. Uinnin piirinennätyskehitys ennen uimahallikautta Kainuussa sadan metrin vapaalla tavalla oli naisilla esimerkiksi vuonna 1938 1.40,1 , vuonna 1949 1.35,1 ja vuonna 1960 1.26,2. Miehet uivat saman matkan vuosina 1938 aikaan 1.21,2, 1946 1.14,3 ja 1957 1.08,7.

Tuon ajan KaUS:n parhaita uimareita olivat Arvo Seppänen, Nils Aejmelaeus, Irma Rönkkö, Paavo ja Eero Blomqvist, Henry Kykyri, Simo Kosma, Pentti Valtonen, Paula Pajakivi, Kaarina Vaalama ja Helena Virkkunen. Uimahyppypuolella kunnostautuivat naisissa Lea Kukkonen ja miehissä Ossi Kykyri. Seuran toimihenkilöistä mainittakoon pitkäaikainen puheenjohtaja Heikki Lehto.